طرز تهیه سبزی پلو با ماهی
یکی از غذاهای خوشمزه و مجلسی در کشور ما سبزی پلو با ماهی است که این غذا را بسیاری در صورت توان برای شب عید درست می کنند و سعی می کند و در کنار خانواده آن را میل کنند. غذاها انواع مختلفی دارند سبزی پلو با ماهی از زمان های گذشته وجود داشته است و برخی آن را سنتی طبخ می دهند و در تهیه کردن آن مهارت خاصی دارند.
مواد لازم سبزی پلو با ماهی مجلسی
برنج ۱ کیلو گر
سبزی پلو (تره – جعفری – شبت – گشنیز – کمی شنبلیله ) ۱٫۵ تا ۲ کیلوگرم
روغن ۲۰۰ گرم
زعفران سائیده یک قاشق مرباخوری
طرز پخت سبزی پلو با ماهی مجلسی
برنج را قبلا خیس می کنیم سبزی را به دقت تمیز می نمائیم و میشوئیم داخل آبکش می ریزیم تا آب آن برود. سبزی را خرد می کنیم و برنج را آبکش می کنیم ولی کمی دان تر بر می داریم . ته دیگ را دو تا سه قاشق روغن آبکرده ونصف لیوان آب می ریزیم ، برنج داخل آبکش را کم کم در دیگ می ریزیم و سبزی خرد کرده را به تدریج لای برنج می پاشیم . سه تا چهار قاشق روغن آبکرده را با حدود یک استکان آب مخلوط می کنیم ، عرق برنج را که گرفتیم ، آب و روغن را روی برنج می دهیم و برنج را در فر یا روی شعله دم می کنیم.
مواد لازم سبزی پلو با ماهی قزل آلا رول شده
ماهی قزل آلا ۳-۲ عدد
قارچ ۲۰۰ گرم
كره ۷۵ گرم
نمك و فلفل به مقدار لازم
سس سفید غلیظ نصف پیمانه
آب لیمو نصف استكان
طرز تهیه سبزی پلو با ماهی قزل آلا
ابتدا قارچ را خرد می كنیم و می شوئیم و با ۵۰ گرم كره كمی تفت می دهیم بطوریكه آب قارچ كاملاٌ كشیده شود سپس با سس سفید مخلوط می كنیم و دو قاشق آبلیمو و كمی نمك و فلفل هم می زنیم زیر گردن ماهی را تا زیر دم با یك كارد تیز یا قیچی خارج می نمایی و ماهیها را می شوییم و كمی نمك و فلفل و آبلیمو می زنیم و دم ماهی ها را قطع می كنیم و از مایه سس و قارچ داخل ماهی می ریزیم و آنرا رول می كنیم.
سپس كره را قطعه قطعه كرده وبا بقیه آبلیمو روی ماهی قرار می دهیم در فر ۳۵۰ درجه فارنهایت به مدت ۴۵ دقیقه می گذاریم تا آب آن تبخیر شود و سس ماهی حدود دو سه قاشق باقی بماند. این مقدار مواد برای ۳ نفر در نظر گرفته شده است در آخر سبزی پلو را در ظرف مناسب کشید و ماهی را در کنار آن قرار می دهیم.
نکته : بهتر است ماهی ها را قبل از طبخ یك روز قبل در نمك و آبلیمو بخوابانیم تا مزه دار شود.
همچنین ببینید : ته چین مرغ مجلسی با قارچ
مواد لازم سبزی پلو با ماهی قزل آلا
برنج ۳ پيمانه
سبزي پلويي ۱ استكان
شويد + جعفري خرد شده ۲ قاشق غذا خوري
زعفران دم كرده نصف استكان
نمک به مقدار لازم
دستور پخت سبزی پلو با ماهی قزل آلا در فر
برنج را از چند ساعت قبل با كمي آب و نمك خيس كنيد. در يک قابلمه مناسب ، آب و نمك جوش بياوريد و بعد آب برنج را خالي كنيد و برنج را به آب در حال جوش اضافه كنيد و بعد از اينكه مجددا آب جوش آمد ، سبزي پلو را به برنج اضافه كنيد و بعد به صورت كته يا آبكش برنج را دم كنيد.
مواد لازم سبزی پلو با ماهي سرخ كرده ساده
ماهي به اندازه دلخواه
زعفران حل شده يك قاشق سوپخوري
نمك و فلفل مقداري
آرد مقداري
تخم مرغ سه عدد
طرز تهیه سبزی پلو با ماهي سرخ كرده ساده
ابتدا ماهي را شسته و خشك نماييد سپس تخم مرغها را در ظرفي شكسته و با چنگال بزنيد مقداري نمك و فلفل و زعفران حل شده در آن ريخته بعد از چند بهم زدن مقداري آرد به آن اضافه نماييد و مرتب هم بزنيد تا خمير شل مانندي به دست آيد سپس ماهي را در آرد غلتانده و به مايه ي فوق آغشته كنيد دوباره در آرد غلتانده و در روغن داغ سرخ نماييد. هنگام کشیدن پلو زعفران سائیده حل شده در آب جوش را با کمی پلو مخلوط می کنیم و روی دیس می دهیم و کمی روغن داغ کرده روی پلو می دهیم و ماهی را در کنار آن قرار می دهیم.
نکته : ماهي را به پشت در روغن نيندازيد بلكه به رو سرخ كنيد. همچنین می شود لای سبزی پلو را هنگام دم کردن یک دسته سیر تازه تمیز کرده بگذاریم.
مواد لازم سبزی پلو با ماهی سالمون با سس آوکادو
فیله ماهی سالمون با پوست ۴ عدد
روغن زیتون دو و نیم قاشق چایخوری
نمک و فلفل به میزان دلخواه
مواد لازم سس
آواکادو یک عدد
گوجه فرنگی بدون هسته و نگینی خرد شده ۲ عدد
پیاز قرمز یک دوم نگینی خرد شده
فلفل چیلی قرمز بدون هسته و ریز خرد شده یک تا ۲ عدد
سیر ریز شده یک حبه
آب لیمو ترش ۲ قاشق چایخوری
نمک و فلفل به میزان دلخواه
گشنیز تازه و ریز خرد شده ۲ قاشق چایخوری
روغن زیتون در صورت تمایل
طرز تهیه سبزی پلو با ماهی سالمون
ابتدا سس را به این ترتیب تهیه کنید. هسته آواکادو را خارج کنید و پوستش را بکنید و نگینی خرد کنید. سعی کنید تمام سبزیجات به یک اندازه خرد شوند و بعد همه را با هم مخلوط کنید و به مدت یک ساعت در یخچال بگذارید. به هر دو سطح ماهی علاوه بر نمک، فلفل، روغن زیتون نیز بمالید و در یک ماهیتابه چدنی که از قبل داغ شده سرخ کنید تا حدی که پخته شود. بعد از پخت، در ظرف مخصوص با سس سرو کنید.در بازارهای ایران امروزه به راحتی میتوان ماهی سالمون و آوُکادو را تهیه نمود.
مواد لازم سبزي پلو سمنانی با ماهی سالمون
برنج ۴۵۰ گرم
تره ۲۰۰ گرم
گشنيز ۲۰۰ گرم
شويد يا شبت ۲۰۰ گرم
جعفري ساطوري شده ۲۰۰ گرم
سير ۱۰۰ گرم
زعفران ۰٫۲۵ فنجان
نمك قدري
روش درست کردن سبزي پلو سمنانی با ماهی سالمون
سبزيها را پاك كرده و خرد مي كنيم از سير تازه با ساقه سبز آن استفاده مي كنيم هرچه سير آن بيشتر باشد خوشمزه تر مي شود , در صورت نبودن سير تازه يك كله سير را خرد و استفاده مي كنيم برنج را كه صاف كرده ايم در قابلمه ريخته و لابه لاي آن سير و سبزيجات تازه و خرد شده مي ريزيم و كمي كه دم گرفت آب , روغن و زعفران روي آن مي دهيم تا كاملا دم بكشد.
نکته : برنج آبكش شده باشد و سبزي پلوئي ( تره , گشنيز , شيويت , جعفري , سير تازه با ساقه ) باشد.
مواد لازم سبزی پلو با ماهی شیر
برنج ، روغن ، ماهی ، تخممرغ ،سبزی پلو شامل : تره ، جعفری ، گشنیز ، شنبلیله ،بابونه (اگر موقعش باشد و بتوان فراهم نمود) سیر تازه ، نمكک و آرد گندم
طرز تهیه سبزی پلو با ماهی شیر
ابتدا باید برنج خیس كرده را كه حداقل ۲۴ساعت همراه نمك خیسانده شود، جوشانده وآبكش كرده، سپس آب روغن به اندازه درستنمایید ونصف آن را ته دیگ ریخته، برنج آبكشكرده را به طور افشان توی دیگ برگرداندهلابلایش سبزی ساطوری كرده را كه قبلا آمادهكردهاید پاشیده و چند ساقه سیر تازه وسطشگذارده، بقیه برنج و سبزی را روی آن بریزید ونصف آب روغن مانده را رویش داده و بر رویآن دمكنی انداخته، حدود یكساعت وزیادترروی دم بگذارید.
دستور آماده كردن سبزی
سبزیهای ذكر شده را پاك كرده، تمیز بشویید ودر آبكش ریخته بگذارندتا كاملا آبش رفته وخشك بشود (و درصورت عجله در پارچه پاكیزهریخته تكان بدهید) كه آبش گرفته بشود و سپسآن را روی تخته ساطوری با كارد ریز كنید. (بایددقت كنید كه سبزی پلو را با ساطور نباید خردبكنید كه له شود، چون آب میاندازد و نباشدچون برنج را به هم میچسباند.
پس از این سبزی را چنانچه كه گفته شد زمان دمكردن به لای برنج بپاشید و میانش سیر تازهگذاشته و دم میكنید وهم میتوانید نزدیكبرداشتن برنج از روی بار سبزی را ریخته و با برنجچند جوش داده و بعد آبكش كنید. ولی نوع اولكه سبزی خرد كرده را زمان دم كردن لای برنجبپاشید بهتر است، از آنجا كه هم مزه و خاصیت وهم عطر و بوی سبزی بجا مانده و با جوشیدن وآبكش شدن از بین نمیرود، همچنین سیر تازه راكه هم میتوان با سبزی خرد كرده بكار برد و همبه طور دستهای (به شرط پاك كردن و شستن و تهو سر ساقه گرفتن) لای برنج بگذارید.
همچنین ببینید : طرز تهیه سوپ شیر رستورانی
مواد لازم سبزی پلو با فیله ماهی شیر
فیله ماهی شیر ۵۰۰ گرم
زعفران ( ترجیحا نسائیده ) به مقدار لازم
مرزه و ترخان و رزماری یا سبزی معطر به دلخواه خرد و ساطوری شده نصف فنجان
نمک و فلفل تازه آسیاب شده به میزان لازم
روغن زیتون بکر یا روغن کنجد بکر ۵۰ سی سی ( نصف فنجان )
سرکه بالزامیک یا سرکه خرمای شیرین شده با یک قاشق مرباخوری عسل ۵۰ سی سی ( نصف فنجان )
روش پخت سبزی پلو با فیله ماهی شیر
روغن را ( ترجیحاً روغن زیتون بودار و بکر ) در ماهیتابه می ریزیم و کمی حرارت می دهیم توجه شود میزان حرارت دهی زیاد نباشد چون روغن زیتون در صورت حرارت دهی زیاد خواص خود را از دست می دهد و خاصیت غذایی چندانی ندارد فیله های ماهی شیر را به آرامی در ماهیتابه قرار می دهیم و نمک و فلفل را به همراه کمی زعفران ، به آن اضافه می کنیم در همین حال سبزی معطر خرد و ساطوری شده به همراه سکه بالزامیک راهم اضافه می کنیم. ماهی شیر گوشتی بسیار لطیف دارد و این نوع طبخ به آن امکان ترد، لطیف و لذیذ بودن را می دهد.
مزایای این دستور پخت : ماهی در جهان به شیوه های مختلفی طبخ می شود این دستور تنها طعمی بومی و ایرانی به ماهی می بخشد علاوه بر اینکه ترکیب زیبایی از رنگهای متنوع به غذا می بخشد . رنگهایی شامل سفید ( ماهی ) زرد ( زعفران ) سبز ( سبزی و روغن زیتون ) به همراه دانه های سیاه و قهوه ای و قرمز فلفل . این نوع ماهی نه سرخ می شود و نه آب پز بلکه در درجه ای میان این دو نوع ، پخت و آماده می گردد و به همین علت لطافت و طعمی خاص به ماهی می بخشد.
حرارت ظرف و روغن نبایست زیاد باشد چرا که روغن نباید حرارت زیاد ببیند و سرکه بالزامیک می بایست آرام آرام بجوشد و تبخیر گردد تا طعم خود را به گوشت ترد ماهی ببخشد. و تمامی رنگدانه های افزوده به ماهی آرام آرام رنگ و عطر خود را به غذا بدهند. ترجیح به این است که از مرزه و ترخان و یا رزماری به عنوان سبزی معطر استفاده شود چرا که این نوع سبزی ها طعمی پرتر و تندتر دارند و زمانی که این مزه به گوشت اضافه گردد گواراتر خواهد بود. اگر از سرکه خرما که به همراه یک قاشق مرباخوری عسل شیرین شده باشد استفاده شود بالطبع طعمی بومی به غذا می بخشد که البته امضای ایرانی بودن آن پیش از هر چیز زعفران ایرانی با رنگ و طعمی بی نظیر است . اگر از روغن کنجد ( بکر و بودار) استفاده شود طعمی دودی به غذا می بخشد با این اوصاف که میزان حرارت پذیری روغن کنجد از زیتون بیشتر است و امکان سرخ کردن آن فراهم تر می باشد.
سخن پایانی
برای تهیه سبزی پلو با ماهی می تونن از ماهی مختلفی از جمله ماهی جنوبی و یا شمالی استفاده کرد حتی آن را بخی با ماهی تیلاپیلا درست می کنند علاوه بر آن می توان ماهی را سرخ کرد و یا به صورت کبابی و شکم پر و یا در فر آماده کرد. امیدوارم دستور پخت های بالا مورد پسند شما باشد در صورت داشتن سوال می توانید از قسمت نظرات با ما و دیگران در میان بگذارید.