طرز تهیه خورشت قیمه
خورش قیمه مجلسی یکی از غذاهای خوشمزه و سنتی است که در ایران بسیار طرفدار دارد و خانواده های زیادی آن را در برنامه غذایی خود قرار می دهند به علاوه بعضی ها آن را از رستوران و آشپزخانه های بیرون از منزل هم تهیه می کنند هرچند که برخی معتقد هستند غذای خانگی چیز دیگری است و همیشه ترجیح می دهند در منزل و به شکل خانگی غذاهای مورد نیاز خود را تهیه کنند. در ادامه روش درست کردن خورشت قیمه را مشاهده نمایید.
مواد لازم خورشت قیمه
گوشت گوسفندی بدون استخوان ۷۵۰گرم
لپه ۱ استکان
پیاز سرخ کرده ۳تا ۴ قاشق سوپخوری
لیمو عمانی ۴تا ۵ عدد
رب گوجه فرنگی دو قاشق سوپخوری
سیب زمینی یک عدد
روغن به اندازه لازم
نمک و فلفل و ادویه به اندازه لازم
زعفران سائیده ۱ قاشق چایخوری
دستور پخت خورشت قیمه
- مرحله اول
گوشت را به تکه های کوچک خرد می کنیم , سپس لپه رابه دقت تمیز می نمائیم و می شوئیم . پیاز سرخ کرده را با دو قاشق روغن و لپه در ظرف می ریزیم و ظرف را روی شعله می گذاریم تا لپه با پیاز کمی سرخ شود. این عمل از له شدن لپه بعد از ریختن جلوگیری می کند.
- مرحله دوم
گوشت را می شوئیم و داخل پیاز و لپه می ریزیم و در ظرف را می گذاریم و حرارت را ملایم می کنیم تا آب گوشت کشیده شود. سپس دو لیوان آب داخل گوشت می ریزیم و لیمو عمانی را می شوئیم و به گوشت اضافه می کنیم و می گذاریم گوشت آهسته بجوشد و بپزد کمی نمک و ادویه و رب گوجه فرنگی و زعفران را به گوشت می زنیم و می گذاریم خورش جا بیافتد.
چند نکته مهم در تهیه قیمه
- سیب زمینی را بصورت خلال نازک یا چهارگوش چهارگوش خرد می کنیم و آنرا می شوئیم و کمی نمک می زنیم و در روغن فراوان و داغ سرخ می کنیم.
- می توان سیب زمینی را با خورش یکی دو جوش بدهیم و یا خورش را در ظرف بکشیم سیب زمینی را روی آن بریزیم.
- در طبخ قیمه اگر تیره گی رنگ خورش برای شما مهم نمی باشد می توانید از دارچین هم به عنوان چاشنی استفاده نمایید.
- برای تنظیم مزه قیمه می توانید از گرد لیمو استفاده نماییدکه طعم بی نظیری به خورش قیمه می بخشد.
دستور شماره ۲
مواد لازم خورش قیمه با مرغ
سینه مرغ ۳۰۰ گرم
لپه یک پیمانه
سیب زمینی یک عدد
زعفران سائیده شده نصف قاشق چایخوری
ادویه به مقدار لازم
لیمو عمانی سه عدد
رب گوجه فرنگی دوقاشق غذاخوری
پیاز یک عدد
روغن به اندازه لازم
نمک و فلفل به اندازه لازم
طرز تهیه خورش قیمه با مرغ
لپه را از شب قبل شسته و خیس نمائید مرغ را به خرد کنید لپه را در آبکش ریخته و روی آن آب بگیرید و بگذارید کاملا آب آن برود بعد لپه را با مقداری روغن تفت دهید و کنار بگذارید پیاز را خلال ریز کرده و در روغن تفت دهید تا طلائی شود گوشت را به پیاز سرخ شده اضافه نمائید وتفت دهید لپه را به گوشت اضافه نمائید روی خورشت به مقدار لازم آب بریزد.
لیمو عمانی را سوراخ کنید و در خورشت بیندازید رب گوجه فرنگی را با کمی روغن تفت دهید و به خورشت اضافه نمائید تا اینکه خورشت شما خوش رنگ شود نمک و ادویه و زعفران را به خورشت اضافه کنید حرارت را ملایم کنی سیب زمینی را خلال نازک کرده و در روغن سرخ کنید زمانی که خورشت جا افتاد می توانید مقداری از سیب زمینی سرخ شده را در کنار خوورش قیمه قرار می دهیم و آن را سرو می کنیم.
دستور شماره ۳
مواد لازم قیمه با گوشت چرخ کرده
لپه ۲ استکان
گوشت چرخ کرده ۲۵۰ گرم
لیمو عمانی ۴ عدد
پیاز متوسط اعدد
رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذاخوری
آب ۲ تا ۳ لیوان
نمک فلفل زردچوبه دارچین زعفران به اندازه لازم
روش پخت قیمه با گوشت چرخ کرده
ابتدا به مدت نیم تا ۱ ساعت لپه را خیس کرده بعد پیاز را بسیار ریز خرد کرده و به ان نمک و زردچوبه اضافه نموده و سرخ میکنیم تا طلایی شود. به پیاز طلایی شده، گوشت را اضافه نموده و تفت میدهیم .در ماهیتابه را گذاشته تا گوشت کمی دیگر تفت داده شود حال به این مواد لپه خیس داده شده و لیمو عمانی که از چند جا سوراخ شده و رب گوجه اضافه نموده و تفت میدهیم.به مواد آب را اضافه کرده و بعد از جوش آمدن آب شعله را ملایم کرده تا خورش بپزد نیم ساعت قبل از پایان کار نمک فلفل زردچوبه و زعفران را اضافه میکنیم.
دستور شماره ۴
مواد لازم خورشت قیمه ندری
گوشت قیمه ای ۳۰۰ گرم
لپه ۲ پیمانه
پیاز بزرگ یک عدد
لیمو عمانی ۱۰ عدد
زعفران ساییده شده یک قاشق چای خوری سرخالی
روغن مایع به مقدار لازم
رب گوجه فرنگی یک قاشق سوپ خوری سرپر
پودر دارچین یک قاشق چای خوری سرخالی
زردچوبه یک قاشق چای خوری
نمک به مقدار لازم
سیب زمینی متوسط ۴ عدد
طرز تهیه خورشت قیمه ندری
- مرحله اول
ابتدا لپه را در کاسه ای ریخته و خوب بشویید سپس آن را در سبدی آبکشی کنید گوشت را در ابعاد کوچک خرد می کنیم پس از آن پیاز را پوست کنده و به صورت خلالی خرد کنید داخل قابلمه ای مقداری روغن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود حالا پیاز خردشده را در روغن به اندازه ای تفت دهید تا رنگ آن طلایی شود در حین سرخ شدن پیاز یک قاشق چای خوری زردچوبه را اضافه کنید و هم بزنید.
- مرحله دوم
تکه های گوشت را به پیازداغ اضافه کنید و روی حرارت مرتب هم بزنید تا گوشت تفت داده شودسپس لپه را اضافه کرده و به هم زدن ادامه دهید در این زمان مقداری نمک هم اضافه کنید بعد از حدود ۳ تا ۴ دقیقه از تفت دادن گوشت و پیاز و لپه حدود ۲ پیمانه آب جوشیده به مخلوط اضافه کنید و بگذارید روی حرارت کم اجاق گاز بپزد بعد از اینکه مواد چند جوش زد پودر زعفران که قبلا در مقداری آب جوش حل کرده بودید را به مواد اضافه کنید در فاصله پخت گوشت و لپه لیمو عمانی ها را شسته و در کاسه ای حاوی آب جوش کمی خیس کنید.
- مرحله سوم
سپس به وسیله چنگال چند سوراخ داخل آنها ایجاد کنید و در خورش بریزید حالا حدود ۲ ساعت صبر کنید تا خورش روی حرارت ملایم اجاق گاز جا بیفتد در این فاصله سیب زمینی ها را هم پوست کنده و پس از خلالی کردن در روغن سرخ کنید در یک ظرف فلزی جداگانه رب را در کمی روغن تفت داده سپس به غذا اضافه کنید به این صورت رب رنگ بهتری در غذا ایجاد میکند بعد از حدود یک ربع پودر دارچین را بیفزایید حالا خورش را در ظرف موردنظر بریزید و با سیبزمینی سرخ کرده تزئین کنید.
نکات مهم تهیه قیمه نذری
- علت تفت دادن لپه این است که پس از اضافه کردن آب برای پخت خورش لپه وا نرفته و له نشود.
- برای اینکه لپه و گوشت خوشرنگ تر شوند همان زمانی که لپه را به گوشت و پیازداغ اضافه کردید محلول زعفرانی را نیز می توانید بیفزایید.
- با توجه به اینکه رب گوجه فرنگی پخت لپه و گوشت را به تاخیر میاندازد آن را در مراحل آخر اضافه کنید.
- دارچین را نیز در مراحل پایانی پخت خورش اضافه کنید زیرا افزودن آن در مرحله اول پخت باعث تیره شدن رنگ خورش می شود.
- به جای سیب زمینی سرخ کرده از چیپس خلالی نیز میتوانید استفاده کنید.
دستور شماره ۵
مواد لازم خورش قیمه آلو
گوشت بدون استخوان ۵۰۰ گرم
لپه ۱۵۰ گرم
روغن مايع ۱۰۰ گرم
آلوخشک ۲۰۰ گرم
پياز ۱۰۰ گرم
رب گوجه فرنگی يک قاشق چایخوری
ليموعمانی سه عدد
زردچوبه و دارچين از هر كدام يک قاشق چايخوري
آب، نمک، فلفل و روغن به اندازه ميزان لازم
دستور پخت خورش قیمه آلو
پياز را خرد كرده و سرخ می کنيم. وقتي طلايی شد گوشت را خرد كرده و داخل پياز می ريزيم. سپس رب گوجه فرنگی و زردچوبه و دارچين و نمک و فلفل را اضافه می كنيم. آن گاه لپه را شسته و به بقيه مواد می افزاييم و به اندازه سه ليوان آب ريخته تا با شعله ملايم خوب پخته شود پس از پخته شدن ليموعمانی را از پوست در آورده و در خورش می ريزيم. آلو را كه از قبل با آب گرم خيس كرده بوديم داخل خورش ريخته و به مدت ۲۰ دقيقه با آلو می جوشانيم تا خورش جا بيافتد و آماده شود.
دستور شماره ۶
مواد لازم خورشت قیمه کدو
گوشت گوسفندی ۲۵۰ گرم
پیاز بزرگ ۱ عدد
لپه ۱ استکان (از قبل خیس شده)
کدو سبز ۱ کیلو
رب ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
نمک و گرد لیمو و فلفل سیاه به میزان لازم
زرد چوبه به میزان کافی
زعفران و روغن به مقدار کافی
طرز تهیه قیمه کدو
پیاز را رنگینی خرد کرده و سرخ می کنیم سپس گوشت را اضافه کرده و به همراه پیاز تفت می دهیم لپه را که از قبل خیس کردیم به همراه گوشت کمی تفت می دهیم تا بوی خامی لپه از بین برودذدر این مرحله زردچوبه و رب را اضافه می کنیم لازم است و رب را تفت می دهیم ۳ تا ۴ لیوان آب روی آن ریخته و به محض این که جوش آمد حرارت را کم کرده و اجازه می دهیم با حرارت ملایم خوب بپزد.
کدو را از قبل شسته و از وسط دو نیم کرده یا حلقه حلقه برش می دهیم و داخل روغن کمی سرخ می کنیم. ۲۰ دقیقه قبل از این که ظرف را از روی حرارت بر داریم کدوهای سرخ شده را روی خورش چیده و زعفران آب کرده و گرد لیمو یا آب لیموو فلفل سیاه و نمک را اضافه می کنیم و می گذاریم تا خورش آماده شود.
نکات مهم
- برای شفاف شدن خورش و سلامت گوشت بهتر است گوشت خرد شده را در ظرفی ریخته و روی آن آب سرد بریزیم و روی حرارت قرار دهیم به محض این که جوش آمد کف و خونابۀ گوشت را بیرون ریخته و روی آن آب گرفته و سپس با پیاز سرخ کنیم.
- برای تزیین روی خورش میتوانیم از سیب زمینی سرخ شده یا بادمجان سرخ شده ویا گوجه فرنگی سرخ شده استفاده کنیم.
- خورشت قیمه را به همراه پلو صرف می کنیم.
- برای لعاب دار شدن خورشت رب گوجه فرنگی را تفت می دهیم.
سحن پایانی
غذاها انواع مختلفی دارند که تعدادی از آن ها را می توان به شکل های مختلفی و با روش های متفاوتی درست کرد خورشت قیمه یکی از آن ها می باشد که علاوه بر اینکه می توان در مواد اولیه آن تغییراتی ایجاد کرد می توان به روش هی مختلفی طبخ آن را انجام داد به عنوان مثال اگر این غذا را در زودپز درست کنیم زمان کمتری مورد نیاز است تا اینکه آن را در قابلمه تهیه کنیم.