نان لواش خانگی و سنتی
نان ها انواع مختلفی دارند که ممکن است در کشورهای مختلف به شکل های متفاوتی عرصه شوند در کشورما نیز نان ها به شکل های مختلف و با اسامی متفاوتی وجود دارند که حتی شیوه پخت آن ها با هم فرق دارد.
برای انتخاب نان برخی به سلیقه خود نگاه می کنند و برخی هم تمایل دارند تا از تمامی آنها در مواقعی مصرف کنند نان لواش یکی از نان هایی می باشد که در کشور ما طرفدارانی را دارا می باشد.
مواد لازم نان لواش خانگی
آرد ده قاشق غذاخوری
مایع خمیر یک قاشق غذاخوری
آب به مقدار لازم
نمک و شکر کمی
طرز تهیه نان لواش خانگی
مایع خمیر را داخل استکان می ریزیم مقدار کمی شکر و نمک به آن اضافه می کنیم سپس حدود دو تا سه قاشق غذاخوری آب گرم به آن اضافه می کنیم و درب آن را گذاشته و در جای گرم قرار می دهیم تا پف کند و بالا بیاید سپس آرد را داخل ظرف مناسبی ریخته ویک فنجان آب ولرم را با یک قاشق چای خوری نمک مخلوط کرده و به همراه مایع خمیر داخل آرد ریخته و با هم مخلوط می کنیم تا خمیر شود سپس آن را با دست خوب ورز می دهیم.
سپس درب ظرف را گذاشته و در جای گرم می گذاریم تا خمیر آماده شود به اصطلاح خمیر ور بیاید سپس گوله های کوچکی از خمیر بر می داریم و آرد روی آن می پاشیم و با استفاده از وردنه خمیر را به خوبی روی سطح صاف و تمیزی پهن می کنیم سپس قابلمه و یا ماهیتابه روحی را روی شعله گاز برعکس قرار می دهیم تا با حرارت شعله پشت قابلمه داغ شود سپس خمیری را که پهن کردیم را روی آن قرار می دهیم وقتی یکطرف پخته شد آن را برمی گردانیم تا طرف دیگر هم پخته شود.
نکات تهیه این نان
- آبی که به مایع خمیر اضافه می کنیم نه باید جوش و نه ولرم باشد باید بین این دو حالت باشد.
- نان را به خوبی نازک می کنیم تا خمیر نشود.
- برای اینکه خمیر به وردنه نچسبد روی دو طرف خمیر هر بار آرد می مالیم.
مواد لازم نان لواش ( دستور شماره ۲ )
آرد پانصد گرم
مایه خمیر ۸ گرم
نمک یک قاشق چایخوری
شیر ولرم ۱۷۰ میلی لیتر
آب ولرم ۱۵۰ میلی لیتر
روغن مایع هفتاد گرم
طرز تهیه نان لواش
در ظرف مناسبی ،آرد الک کرده،نمک و مایه خمیر را با قاشق ترکیب نمایید. شیر،آب و روغن را بیفزایید وهم بزنید(نم را می توانید در آب حل کنید و بعد به مواد بیفزایید). سپس آن را ۱۰ دقیقه با دست ورز دهید. روی خمیر آرد پاشیده و با دستمال آن را بپوشانید. خمیر را در محل گرمی قرار دهید و حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه به آن استراحت دهید. پس از گذشت زمان استراحت،خمیر را یک دقیقه ورز داده و به شکل گلوله های کوچکی به اندازه نارنگی به وزن ۱۰۰ گرم چانه کنید.
سپس چانه ها را در سینی بچینید و دوباره به آن ۵ دقیقه استراحت داده و روی آن را با دستمال بپوشانید. سپس هر چانه را با وردنه روی سطح آرد پاشی، نازک باز کنید. ساج مخصوص ر ا بدون اینکه چرب کنید روی حرارت داغ نمایید و خمیر لواش آماده را با دو دست از روی سطح آردپاشی شده جدا کنید و روی آن قرار دهید. پس از اینکه یک طرف آن پخت شده برگردانید و طرف دیگر آن را پخته شود.
سخن پایانی
امروزه برخی ترجیح می دهند تا نان خانگی درست کنند و تا جایی که برایشان امکان دارد نان را در منزل خود و به صورت کاملا بهداشتی تهیه کنند علاوه بر مزایایی که این کار دارد از آن به عنوان یک سرگرمی مفید هم می توان برای خانواده ها استفاده کرد.